Selecteer een pagina

Als je kijkt naar wie je Instagram Stories bekijken, heb je je waarschijnlijk wel eens afgevraagd: hoe rangschikt Instagram deze lijst? Wat houdt dit voor mijn account in? Waarom staat mijn Instagram-crush altijd dichtbij de top? Veel gebruikers denken dat Instagram jouw Instagram Stories weergeeft, gerangschikt op basis van de profielen die jouw account het meest bezoeken of ‘stalken’, maar de waarheid is een beetje ingewikkelder dan dat.

Helaas, alleen omdat je Instagram-faves bovenaan de lijst staan ​​als je kijkt wie jouw verhaal heeft bekeken, wil dat nog niet zeggen dat ze je profiel stalken of je verhaal meerdere keren bekijken. De waarheid is dat Instagram niet onthult wie je profiel het meest bekijkt door ze bovenaan je lijst met Instagramverhalen te plaatsen. Dus hoe staan ​​de opvattingen op Instagramverhalen gerangschikt? Volgens Julian Gutman, productleider voor Instagram Home, zijn de mensen die je bovenaan de lijst met kijkers ziet, degene met wie jij het meest bezig bent, en niet andersom!

Gutman ging zitten voor een interview met The Verge om uit te leggen hoe mensen die je verhaal hebben bekeken, gerangschikt zijn, en dat het eigenlijk meer met je activiteit te maken heeft dan je volgers. Het Instagram algoritme herkent met wie je regelmatig contact hebt en plaatst ze dan bovenaan je lijst met Instagram Stories-kijkers, omdat het weet dat dit de accounts zijn waar je het meest van houdt (of benijd, want zo lief zijn wel allemaal niet ingesteld). Volgens de woorden van Gutman rangschikt het Instagram algoritme je kijkers op Instagram Stories “op basis van je activiteit en de mensen waarmee je het meeste affiniteit hebt”. Wanneer je kijkt naar wie je Instagramverhalen heeft bekeken, worden de mensen die je bovenaan je lijst ziet, bepaald door twee dingen: je interacties met andere accounts en hoe vaak je incheckt om te zien wie je verhaal heeft bekeken. Als je regelmatig kijkt om te zien wie je Instagram Stories heeft bekeken, zie je namelijk dat verschillende accounts bovenaan je lijst verschijnen vanaf de laatste keer dat je hebt gekeken. Dit komt omdat “als je de lijst meerdere keren checkt, [het Instagram-algoritme] je een nieuwe groep mensen probeert te laten zien”, zegt Gutman. Dat verklaart dus hoe Instagram je kijkers op Instagram Stories rangschikt, maar hoe weet het algoritme met wie je bezig bent?

Eerder dit jaar ging Instagram eindelijk op verslag om uit te leggen hoe het Instagram-algoritme precies werkt. Volgens TechCrunch, die in de kamer was toen Instagram alles onthulde over het nieuwe algoritme, is het belangrijkste doel van Instagram om je te helpen de inhoud van je “vrienden en familie” te bekijken, omdat deze groep het meest lijkt op jou. Het Instagram-algoritme probeert te voorspellen welke berichten het belangrijkst voor je zijn en gebruikt drie belangrijke factoren om dit te bepalen: interesse, tijdigheid en relatie.

Maar hoe beïnvloedt dit algoritme wie bovenaan de lijst met Instagramverhalen verschijnt?

Zoals Gutham uitlegt; het komt er allemaal op neer met wie je het meest tot aangetrokken lijkt te zijn op basis van je interacties. Je interacties met profielen, berichten en verhalen van andere accounts kunnen van invloed zijn op degene die bovenaan uw lijst staat.
‘’Maar wat classificeert als een interactie?’’ Ik ben blij dat je het vroeg, want er zijn zoveel elementen die ‘een interactie’ vormen in de ogen van het Instagram-algoritme!
Volgens Instagram kunnen veel verschillende acties worden geclassificeerd als een “interactie”. Eenvoudige acties zoals het bezoeken van het profiel van een account kunnen meetellen als een interactie, evenals likes en reacties op feedposts en het bekijken van iemands Instagramverhalen.

Dus hoewel je misschien niet merkt hoe interactief je bent met een account, kan het algoritme elke tik en swipe oppikken om te laten zien wie je het belangrijkst vindt, bovenaan de lijst met bekeken Instagramverhalen. Als je bijvoorbeeld dagelijks de verhalen van een Instagram influencer bekijkt, zie je ze elke dag bij het begin van je Stories-feed. Dit is ook dezelfde reden waarom je besties aan de bovenkant van je reguliere Instagram-feed verschijnen wanneer je de app opent!

Maar wat betekent het wanneer accounts die je nog nooit eerder hebt gezien bovenaan de lijst of boven aan uw feed worden weergegeven? Dit komt waarschijnlijk door de factor ‘tijdigheid’ van Instagram; het heeft als doel prioriteit te geven aan recente berichten, dus je ziet minder vaak ‘oude’ berichten, zelfs als ze van je favoriete profiel zijn. Het werkt om je te laten zien wat nieuw en nieuw is sinds je de app voor het laatst hebt gebruikt. Als het gaat om je Instagram Stories-weergaven, zie je vanzelf dat meer mensen je verhaal bekijken terwijl de dag aanbreekt, en een verandering in de profielen bovenaan je lijst is Instagrams’ manier om je te laten zien ‘wat hier nieuw is’ sinds je hebt voor het laatst ingecheckt.

Een andere factor die van invloed zou kunnen zijn op de manier waarop Instagram jouw Instagram Stories-weergavenlijst rangschikt, is je connecties op Facebook, volgens The Verge. Als het moederbedrijf van Instagram kunnen ook je connecties en interacties op Facebook invloed hebben op wie bovenaan in de lijst met Instagramverhalen staat. Op dit moment is dit slechts een theorie, maar het klinkt erg logisch.