Wij krijgen vaak de vraag hoe je meer kan verkopen via Instagram of op social media in het algemeen. Maar in die zin, zit volgens ons meteen een fout ‘’verkopen op Instagram’’.  De verkoop vindt namelijk niet plaats óp Instagram, dit doe je op je website. Dus, hoe kun je (direct) meer verkopen op Instagram?

Dat kan niet. Mooier kan ik het niet maken. De vervelende realiteit is dat consumenten door harde conversie heen prikken. Het ‘’KOOP NU” en de constant in-your-face verkoop, maakt geen schijn van kans. Niet in de algoritmes, maar ook niet bij de mensen. Wat kun je wel doen?  Deze acht tips om meer verkopen te generen op Instagram aandachtig lezen, aanpakken en voorkomen dat je een nare verkoper wordt.

1. Ontdekken 

Instagram staat bovenaan de top van de trechter (funnel) en daarmee bedoelen we gewoon dat het een geweldige plek is waar mensen je kunnen vinden. Instagram is een plek om te ontdekken én een sociaal netwerk. We gebruiken Instagram om producten en services te vinden en dat betekent dat het een geweldige plek is om jou te vinden. Dat is dus een aantal stappen vóór verkoop en zou je als een eerste indruk kunnen zien.

2. Duimen laten stoppen

De afbeelding die je gebruikt moet iemand laten stoppen met scrollen in de Instagram tijdlijn. Duimstoppende content, zoals Ingèr dit mooi verwoord. De eerste regel van het bijschrift zou ertoe moeten leiden dat iemand op de link “meer” klikt om uit te vouwen en te blijven lezen. Het bijschrift zou iemand naar de bio moeten sturen om op een link (in bio) te klikken. De landingspagina aan de andere kant van die link moet de persoon ervan overtuigen dat het veilig is om je zijn e-mailadres te geven. De e-mail die je vervolgens naar de persoon stuurt, moet hem/haar overtuigen dat je waarde kan toevoegen en dat ze op hun lijst moeten blijven staan … en zo maar door.

3. Wat is de taak van Instagram?

Instagram’s echte taak is om je ideale klant zich met jou te laten identificeren. Om iemand zelf te laten beslissen om je te volgen omdat ze herkenbare dingen zien, matchen met je persoonlijkheid of veel hebben aan de waarde die je toe probeert te voegen.

4. Achter de schermen

Bij Instagram gaat het erom mensen me te nemen voor de rit. Er is een reden dat de inhoud achter de schermen zo goed werkt en waarom lange Instagram verhalen zo snel zijn geaccepteerd.
Klanten en potentiële klanten kijken graag met ons mee. We hunkeren naar een glimp van menselijkheid en authenticiteit in het bedrijfsleven en daar heb je op Instagram genoeg ruimte voor.

5. Verschillende invalshoeken

Een van de meest effectieve manieren om te verkopen op Instagram is om te praten over het product dat je verkoopt (constant), maar zonder daarmee te gooien. Dit wil niet zeggen dat je een product of een verkoop nooit expliciet en direct kunt benoemen, maar je kunt over je producten en diensten praten zonder ze te willen ‘aansmeren’. Je kunt dingen delen als: “Ik ben vandaag bezig met het voltooien van een op maat gemaakt voedingsschema en ik kan niet wachten om het met haar te delen!” Of “Kijk al deze goodiebags die uitgedeeld worden tijdens het event op 12 november!”

Dit is heel anders dan “koop nu je ticket!” of “koop dit product want het is geweldig”. Terwijl je je producten en diensten vermeldt en mensen meeneemt achter de schermen, komen je volgers er daadwerkelijk op een natuurlijke manier achter dat je bepaalde producten verkoopt.

6. Laat je klanten verkopen

Laat jouw klanten voor jou praten! Potentiële klanten zullen jou misschien niet direct geloven, maar ze zullen de aanbeveling van iemand anders eerder aannemen. Deel zo nu en dan reviews van tevreden klanten op jouw website en feeds op social media en moedig klanten aan om hun ervaringen met jou en je producten te delen op hun eigen feed. Dit laatste wordt trouwens user-generated content (UGC) genoemd. Het zelf delen van reviews zorgt én voor een bevestiging van kwaliteit en/of expertise en het is een beloning voor je klanten

Er zijn veel manieren om jouw klanten aan te moedigen om dit te doen, maar de eenvoudigste manier is gewoon om te vragen. Verander de verpakking van het product en voeg deze vraag toe of verstuur standaard vervolgmails om klanten aan te moedigen een review achter te laten. Voed je klanten op met het idee dat reviews enorm worden gewaardeerd en blijf ze hiervoor bedanken.

7. Vertrouwen kweken

Social media is een geweldige manier voor potentiële klanten om jou te leren kennen. Als ze je leren kennen, komen ze erachter of je met elkaar matcht. Als de match er is, groeit jouw likeability meteen. En vertrouwen is héél belangrijk bij verkoop.

Hoe kweek je vertrouwen?

1. Door jezelf te zijn. En 2. door open en transparant te zijn in alles wat je online doet en door je aan je woord te houden. Posten wanneer je zegt dat je berichten gaat plaatsen en daar consistent in zijn, maar ook reageren op alle reacties, veel interactie hebben én jezelf zijn. Zorg dat je iemand bent waar je volgers constant op kunnen rekenen en vertrouwen is een logisch gevolg.

8. Begin klein 

Als je op Instagram wilt verkopen draait het uiteindelijk ook om de call-to-action. De meeste mensen zullen niet zomaar van de knop “volgen” op Instagram springen naar het winkelwagentje op je website. Welke kleine stappen zitten daartussen? Voor veel bedrijven is de volgende stap om volgers zich te laten inschrijven op de e-maillijst. Veel kleine likes en reacties kunnen zo uiteindelijk leiden tot een verkoopactie. Het zinnetje voordat ze op de knop klikken, moet duidelijk zijn, nieuwsgierig maken én uitnodigen om te klikken. Hier speelt transparantie ook een grote rol. Wat kunnen ze verwachten als ze op link in bio klikken? Een blog over hashtags? Of kunnen ze daar een aankoop doen om beter te worden met hashtags?

Deze acht manieren dragen bij aan het doel om meer te verkopen op Instagram zonder je een nare verkoper te voelen, opdringerig te zijn of je integriteit in gevaar te brengen. Belangrijk, want dan verlies je het vertrouwen en de waarschijnlijk ook de fun factor die zo belangrijk is op social media. Héél benieuwd naar jouw social strategie om verkoop te stimuleren, dus stuur ons gerust een berichtje op Instagram als je hierover wilt praten.