Net als bij een goed artikel in de krant of e-mail waarvan je wil dat die gelezen wordt, is ook op social media de titel een van de meest belangrijke onderdelen. Sommigen maken daarbij gebruik van ‘click bait’ methode, anderen denken uren na over de perfecte zin. Maar welke titel zorgt voor de meeste engagement op Facebook? Buzzsumo deed onderzoek naar 100 Engelse headlines en dit is wat wij daarvan kunnen leren.

De nummer 1 titel

Boven aan de lijst sierden de woorden ‘Will make you’. Opvallend want toen Buzzsumo begon met onderzoeken, hadden ze niet eens aan deze titel gedacht. Deze titel geeft aan wat de content met de lezer gaat doen na de klik, wat voor impact het gaat hebben en dus waarom de volger het MOET lezen/bekijken. Het duidt op een directe reactie/gevolg en dat is misschien wel wat wij zo aantrekkelijk vinden bij de snelle media. Een paar voorbeelden:

  • 24 pictures that will make you feel better about the world
  • 6 harsh truths that will make you a better person
  • 13 Travel Tips That Will Make You Feel Smart

Vergelijkbare titels zie je vaak bij de grotere media redacties. In het Nederlands klinkt het dan vaak als ‘6 dingen die je mening over <naam> voor altijd veranderen’. Gossip sites, glossy’s en nieuwssites zijn er erg goed, let daar maar eens op.

Emotionele titels vragen om reacties

Uit de analyse bleek ook dat de meeste reacties werden bereikt door emotionele titels. ‘Make you cry’, ‘too cute’ of ‘can’t stop laughing’. En wees eerlijk: daar klik jij zelf ook op. Ik in ieder geval wel.  Dit moet wel gezegd worden met een kanttekening: Facebook heeft namelijk een verklaring gedeeld waarin ze uitleggen dat clickbait (titels waarbij de inhoud van de content wordt overdreven) niet wordt gewaardeerd en dat er maatregelen worden genomen.

Nieuwsgierigheid doet het ook goed

Lezers en volgers vinden het altijd leuk om mee te kunnen praten. Zij het over dat ene filmpje dat viral ging of toch dat tv-programma waar iedereen het over heeft. Titels die inhaken op de nieuwsgierigheid doen het blijkbaar altijd goed. Ik klikte bijvoorbeeld net op ‘Adele heeft verdrietig nieuws voor haar fans’ en dat is een combinatie van emotioneel en nieuwsgierigheid. Niet dat ik een super Adele fan ben, maar ik ben dan wel nieuwsgierig.

Voorbeeld: Happy in Shape

This is why

  • And this is why women live longer than men…
  • This is why you should be sleeping on your left side

Content die ons iets bijleert of uitlegt of ons juist aan het denken zet, doet het ook altijd goed. Hierbij is het meteen duidelijk dat je er als volger iets aan hebt om het te lezen/kijken.

Groep titels

  • 25 dingen die alleen leraren begrijpen
  • 3 dingen die je herkent als grote zus

Buzzsumo heeft een opvallende groei gezien in de titels waarbij groepen zich afzonderen en ervaringen delen. Ze zagen dit voornamelijk tijdens de US- en UK-verkiezingen en zagen dat het voornamelijk qua engagement erg goed was. Veel deelacties, veel tags.

Opvallend aan deze titels is dat ze nu voornamelijk worden gebruikt door pers en grotere media, terwijl ze eigenlijk heel gemakkelijk zijn toe te passen op content voor ondernemers en hun ondernemingen. Dit is wat je altijd wilde weten over onze winkel in Eindhoven, zal het goed doen bij volgers uit Eindhoven. Zij voelen zich aangesproken. ‘Dit MOET je horen als je fan bent van <merk>’. ‘3 tips voor een betere houding’, als je een fysio praktijk bijvoorbeeld.

Wij zijn benieuwd: let jij op wat voor titels jij zelf klikt op Facebook? En hoe de titels eruitzien bij content die je zelf deelt?

Bron: buzzsumo.com