Ik moest er even het woordenboek bijpakken hoor, want ondanks dat ik het woord dagelijks gebruik met mijn werk, wist ik de letterlijke betekenis niet per se op te trommelen. Een algoritme is een set regels die stap voor stap uiteenzetten welke wiskundige handelingen er moeten worden verricht. Het heeft met algebra te maken en dat verklaart het misschien al. Anyway:  ik heb ruzie met het algoritme van Instagram en ik ben niet de enige…

Sinds de chronologische tijdlijn van Instagram is veranderd in een gepersonaliseerde omgeving, hoor ik alleen maar geklaag. We werken immers hard om de mooiste foto’s te maken en de beste captions te bedenken, als deze dan niet meer bij je volgers terechtkomt, is dat even alsof je in je wang bijt. Auw. Ik heb er zelf ook ‘last’ van hoor, de ene foto gaat ouderwets lekker, maar dat geldt niet voor ze allemaal, kan dat eigenlijk wel? Ondanks dat ik sommige dingen wél zeker weet, waren er ook een aantal redenen om eens op intensief speurwerk over te gaan.

Na wat uren/dagen/weken aan onderzoek, uitproberen, schelden en weer verder gaan, ben ik tot de conclusie dat ik Instagram nog steeds geweldig vind, maar dat ik drie dingen helemaal niet begrijp.

  1. Hashtags als zoekfunctie

Een tijdje terug dacht ik het algoritme door te hebben door een ontdekking. Instagram verandert continu en opeens linken ze zelf hashtags aan elkaar. Dus als je zoekt op een hashtag komen er automatisch vijf of zes ‘vergelijkbare’ hashtags tevoorschijn. Speciaal voor jou. Daar ben je vast in geïnteresseerd. Is bijna hetzelfde. Je kent het wel! Denkende dat Instagram hashtags ziet als zoekwoorden, dacht ik door deze hashtags te combineren en bij een post te gebruiken, hét antwoord te hebben gevonden.

Niet dus. Geen effect.

  1. Hashtags als match met copy en beeld

De beste marketeers hebben het over een hashtagstrategie. Je moet niet dagenlang dezelfde hashtags gebruiken en vooral niet bij elke foto dezelfde. Je bent immer niet met één ding bezig, toch? Dus ik, als ondernemer, fitgirl en motivational speaker (soort van?), zou voor ieder van die drie onderwerpen een aparte hashtag strategie moeten hebben. Dus een serie vol #fitgirl voor de een, #workingalldaylong voor de ander en nog iets voor de laatste. Met als kleine side note, dat niemand precies weet HOE instagram deze zoekfunctie onderzoekt, zou dát écht moeten helpen aan je bereik online.

Maar dat slaat dus helemaal nergens op, want de meest populaire berichten lijken in de verre verste niets met dit advies te maken te hebben. Kijk maar:

In hoeverre is dat ook mogelijk? Om een woord te matchen aan een beeld? 

  1. Hashtags zijn helden

Jarenlang waren hashtag onmisbaar en was dat DE manier om gevonden en bekeken te worden. Nu zag ik, door de laatste updates, in mijn statistieken iets wel heel erg opmerkelijks. Van de 500 likes, kwamen er 23 via de hashtags. Wat the F. Ja. Zijn hashtags nog helden, meneer of mevrouw Instagram? Ik hou van een spelletje, maar kun je me niet een iets betere gebruiksaanwijzing geven?

En als je dan toch bezig bent, categoriseer die hashtags ook voor een land. Zodat je alle Nederlandse resultaten van #YOUGOGIRL bijvoorbeeld kunt vinden. Dát zijn namelijk relevante mensen voor mijn #yougogirldingen.

instagram algoritme

Kijk, dit lijkt er al meer op…

Mijn conclusie

Ondanks deze drie dingen blijf ik erbij dat er nog hoop is en weiger ik te zeggen dat Instagram doomed is. Instagram is Facebook en Facebook verdient (bakken met) money met advertenties. Ik verwacht dat Instagram commerciëler wordt en dat er van ons verwacht wordt daar slim op in te spelen. Oke, dit is een conclusie van niks, maar tot een beter antwoord blijf ik inspector gadget spelen!

Mijn advies aan iedereen die hier wakker door ligt: doe lekker je ding, sta open voor advies en overweeg je opties om te investeren,/adverteren, weet dat de aanhouder áltijd wint en ga tot die tijd gewoon lekker door! Het moet toch vooral ook heel leuk zijn.

Enne, aan al die clowns die likes en volgers aan het kopen zijn: ik wens je chronische jeuk aan je tenen. Besef dat iedereen je door heeft. Echt.

Dan nog één ding: dit bewijst maar weer dat je niet zomaar een expert kunt zijn op het gebied van social media, maar wél een wijsneus. Een hele eerlijke. Dus twijfel niet om contact met ons op te nemen voor advies over jouw kanalen.