Iedereen heeft het er over. Instagram loopt terug. Je bereik is gehalveerd en je tijdlijn is totaal anders. De chronologische volgorde is al een tijdje geleden aangepast, maar hoe komt het dat je nu opeens andere cijfers behaald?

Geld.

Ik wilde dit kuchend zeggen, maar dat gaat op papier lastig. Het is wel duidelijk: instagram is een miljardenbedrijf. Het hoort bij Facebook, maar dat wist je al toch? En facebook heeft een aantal jaar terug precies hetzelfde gedaan.

Instagrammen in 2018

Het ligt niet aan het feit dat je een bedrijfspagina hebt. Tenminste daar is nog geen een onderzoeksresultaat over.

Het ligt ook niet aan inactieve volgers, spookvolgers of überhaupt aan je volgers.

Weet je waar het wel aan ligt?

Instagram heeft aan de knoppen gezeten. Of beter gezegd: het algoritme. Met als doel het gebruik van advertenties te stimuleren.  Oftewel: meer geld te verdienen. Klinkt heel zwart-wit en ook tegenstrijdig met de nieuwe missie van Facebook en Mark Zuckerberg om mensen weer met elkaar in contact te brengen en persoonlijke content voorrang te geven, maar toch lijkt deze uitleg de meest logische.

Wat nu?

Stoppen is geen optie. Het is onnodig om zo deprimerend te denken. Er bevinden zich nog steeds 800 miljoen maandelijks actieve gebruikers op het platform en de kansen om er te ondernemen zijn nog steeds enorm. Ik heb het niet over ‘instagrammers/influencers’, maar over jouw business en jouw bereik.

De kansen liggen en zullen altijd blijven liggen bij je strategie. Algoritmes zullen altijd blijven veranderen, maar als jij jouw eigen richting kent, zul je nooit afhankelijk zijn van één platform. Dus let goed op en leer jezelf en je business kennen:

  • Wie wil je zijn?
  • Wat voor bedrijf wil je zijn?
  • Wat wil je dat mensen over je meekrijgen en weten?
  • Wat wil je anderen leren/vertellen/laten zien?

Instagrammen in 2018

Personal branding

Hier heb ik het vaker over en Instagram is daar nog steeds een ideaal platform voor. Persoonlijke content, jouw verhaal, jouw ervaringen en jouw kijk op dingen is wat je bedrijf uniek maakt en dus ook je kanaal.

Waar moet je je in 2018 op richten?

Niet op de cijfers. Is wellicht een makkelijke conclusie, maar euro’s met guldens vergelijken was ook zonde van je tijd. We gaan niet meer terug. Waar je je op moet focussen is hoe je een persoon/bedrijf/brand bent op Instagram die leuk is om te volgen, waar waarde valt te halen, iets valt te leren of waardoor er een glimlach op het gezicht van anderen verschijnt. Hoe je gebruik kunt maken van de belangrijke functies (live, video’s, hashtag, timing, consistentie) en hoe je dat dagelijks kunt blijven doen.

Ook als bedrijf. Vooral als bedrijf. Want, en dat is echt zo, je bent veel meer dan de product of dienst die je hebt.

Instagrammen in 2018

Loop je vast en weet je juist niet wat je kunt vertellen? Weet je niet waar je verhaal inzit of hoe dat zich uit in relevante content? Dan is een strategische sessie of brainstorm wellicht iets voor je. Geïnteresseerd? Stuur ons een berichtje!