Podcast

Hoe je jouw werkdag vandaag productiever kan maken

In deze aflevering van de Marketinger Podcast deelt Mark praktische tips hoe jij jouw werkdag direct productiever kan maken. Zodat je aan het einde van de dag een voldaan gevoel hebt. En niet meer denkt: “wat heb ik nu eigenlijk allemaal gedaan”?

Als deze aflevering je iets heeft opgeleverd, deel dan gerust een screenshot op Instagram en tag ons op @markwesthovens en @ingervierhout.

Maak je werkdag productiever met deze praktische tips. Op sommige werkdagen ben je lekker aan het werk, voel je heel veel inspiratie en krijg je heel veel werk gedaan in een korte periode. En op een andere moment ben je aan het zwoegen, continu afgeleid en vraag je je aan het einde van de dag af wat je hebt gedaan.

Dat komt omdat niemand elke dag even productief zijn. Niemand is de hele dag in de opperste focus, zo werkt ons brein namelijk niet.

Er zijn hele simpele dingen die je elke dag kan toepassen, waarmee jij je productivitiet en werkflow kunt verhogen.

 

1. Bundel je werkzaamheden

Acht uur aan een stuk doorwerken in de hoogste concentratie is niet mogelijk en dat is niet iets wat je zou moeten nastreven. Het is juist belangrijk om je werkzaamheden daar op in te plannen. Waarom zou je die belangrijke taak waar veel concentratie voor nodig is aan het einde van de dag? En waarom zit je tussendoor steeds mailtjes te beantwoorden. Het bundelen van werkzaamheden in deep work en shallow work blokken is een game changer.

Voordat je daar mee aan de slag gaat, moet je wel een beetje zelfkennis hebben. Op welke momenten ben jij het meest productief? Wanneer ben jij het minst afgeleid? Deze vragen helpen je vooral in de begin fase.

Stel je bent ondernemer en je werkt vanuit een co-working space en je weet dat er elke dag tussen 8-10 de meeste mensen naar die co-working space komen. De vraag is dan: kun jij in dat tijdsblok jouw beste werk leveren of ben je dan afgeleid?

Zodra je dat weet over jezelf, kun je deep- en shallow work blokken maken. Deep work blokken zijn de werkzaamheden waarvoor je veel concentratie nodig hebt. Shallow work daarentegen zijn vaak minder belangrijk, kosten minder tijd en energie.

Bundel je werkzaamheden op basis van die verschillen. Wat kost je veel tijd en energie? Wat kost je minder energie en concentratie?

Mijn persoonlijke blokken duren vaak twee uur. Ik ga mijn dagen niet volledig vullen met deep work blokken, maar zorg juist voor die afwisseling.

 

2. Werk met voldoende pauzes

Dit klinkt heel logisch. Maar de ene pauze is de andere niet. Een korte pauze na een focus werkblok is heel belangrijk. Als jij twee uur focus werkt hebt gedaan waarin je een probleem hebt opgelost of veel van jezelf hebt gevraagd is een pauze heel erg belangrijk voor je productiviteit. En daar gaat het vaak mis. Juist op die momenten pakken we onze telefoon en scrollen we door social media, we kijken even een aflevering op Youtube of Netflix en dat is juist een gevaar voor je productiviteit. Want, zelfs een Youtube video van 10 minuten zit bomvol nieuwe informatie en dat kan er voor zorgen dat je juist vermoeider bent NA je pauze. Een goede pauze wil je zo min mogelijk nieuwe informatieve prikkels binnen kijken.

Denk dan aan uit het raam staren.Een kleine wandeling maken. De trap even op en af lopen als je in een flatgebouw woont.

Persoonlijk ga ik vaak even liggen. Even voor me uit staren en mijn brein echt rust geven. Dan kan ik daarna vol energie verder!

 

3. Ruim je werkplek op

Deze leerde ik in het boek Focus AAN/UIT van Mark Tigchelaar. Dat boek is sowieso een aanrader als je met productiviteit aan de slag wil. Je kan voor 12% meer concentratie zorgen door je werkomgeving op te ruimen. Verwijder alles uit het zicht wat je niet nodig hebt.

Dus, je kan nu aan de slag met het bundelen van werkzaamheden en deze verdelen in deep en shallow work blokken. Daarnaast weet je nu wat effectieve pauzes zijn die je helpen om uit te rusten en de concentratie hoog te houden. En vanaf nu zorg je dat je werkplek opgeruimd is zodat je 12% meer concentratie vermogen behoudt.

Je brein is trainbaar
Je brein herkent patronen en daar kun je op inspelen voor een productieve werkdag. Werk met herkenbare muziek. Dit doe ik standaard. Ik speel een standaard playlist af tijdens mijn deep work blokken. Je brein gaat dat patroon herkennen en dat draagt bij aan je vermogen om je te concentreren op de taak. Nieuwe muziek is als een extra trigger voor je brein om te verwerken en dat gaat ten koste van je concentratie en focus voor dat moeilijke probleem uit je deep work blok.

 

Nog enkele laatste praktische tips

 

Werk met timers
Dit doe ik persoonlijk vaak bij mijn shallow work blokken. Ik betrap mezelf er vaak op dat mailtjes beantwoorden en administratieve taken veel langer duren dan nodig. Eerlijk, vaak weet je wel dat dat ene mailtje in vijf minuten gedaan kan zijn, maar toch duurt het langer. Als dat vaker op een dag gebeurt, dan ben je zo een uur kwijt. Om dat op te lossen zet ik vaak timers voor de simpele werkzaamheden. De timer helpt me te concentreren op die ene taak en zorgt er voor dat ik me aan mijn eigen afspraak hou.

Leg je telefoon buiten handbereik
Je grijpt zo vaak onbewust naar je telefoon omdat die vaak naast je ligt. En elke keer dat je naar je telefoon grijpt, gaat het ten koste van je concentratie en productiviteit. In mijn focus uurtjes ligt mijn telefoon ver van mijn vandaan, maar zelfs tijdens shallow work blokken ligt mijn telefoon vaak buiten handbereik. Opstaan en naar de kast lopen om even aan je dopamine prikkel te voldoen, zul je niet snel doen. Maar als je telefoon naast je ligt is het bijna automatisme.

 

Wil je meer van deze tips over producitviteit voor ondernemers? Kijk dan vooral of het Impact Business Blueprint programma bij je past. Alle informatie daarover vind je hier.

Connect met ons op Instagram.
@Markwesthovens
@Ingervierhout
@Socialmediacoach